انواع مغزها یا همان مغزیجات که از پوسته سفت خود بیرون میآیند و در قالبهای متعدد مورد مصرف قرار میگیرند منابع کاملی از مواد مغذی و انرژی هستند که متخصصین تغذیه دائما بر قرارگیری آن در برنامه غذایی روزانه تاکید جدی میورزند. کافیست تا به مرورگر گوگل مراجعه نماییم و با سرچ در باب هر کدام از این مغزها با چند صفحه متعدد در باب مزیتهای بینظیرشان روبرو گردیم. اما آیا همیشه و در همه حال این بررسیها به تعریف و تمجید و اشاره به مزیتها ختم میگردد یا میتواند با مضراتی نیز همراه گردد. البته که افراط در هر موردی میتواند با نتایج منفی همراه باشد. افراط در مصرف بادام درختی نیز با پاسخ مضرات بادام درختی همراه میگردد.
نمیتوانیم به این صراحت بگوییم که بادام درختی مضر است وقتی؛ یک منبع کامل از مواد مغذی و انرژی شناخته میشود. تا جایی که میتواند یک وعده کامل برای کودکان و یک میان وعده مقوی برای بزرگسالان بشمار آید. ممکن نیست مغزی را که سرشار از کربوهیدرات، پروتئین، چربی، منیزیم و بسیاری مواد مغذی دیگر است در جدولبندی یک خوراکی مضر قرار گیرد. البته بادام درختی در قالبهای متعددی شرایط مصرف دارد که به میل هر زائقهای خوش خواهد آمد.اما افراط در مصرف این ماده مغذی نیز میتواند مضرات مضرات بادام درختی را به همراه داشته باشد.
اگر به طب سنتی مراجعه نمایید؛ اطلاعات نسبتا جامعی در باب نوع و میزان مصرف بادام درختی برای بهبود هر نوع بیماری و ایجاد آسیبهای جسمانی و روانی در اختیارتان قرار خواهد گرفت. اما گاهی مصرف بیش از میزان معین شده با هدف دریافت نتیجه سریعتر و موثرتر میتواند با علائم زیر آشکار گردد:
مغز بادام درختی؛ سرشار از فیبر است. و مصرف فیبر میتواند اساسیترین گام در بعد ارتقا سلامت جسمانی هر فرد محسوب گردد اما زمانی که به همراه مایعات میل شود. در غیراینصورت منجر به مشکلات گوارشی چون یبوست، نفخ معده، اسهال و غیره میگردد.
از طرف دیگر وجود فیبر بیش از حد معمول در بدن با ترکیب مواد معدنی دیگری چون کلسیم، منیزیم، روی و آهن؛ سبب عدم جذب به اندازه آنها در خون میگردد.
اگر دچار افزایش وزن هستید و برای رسیدن به وزن نرمال؛ تلاش میکنید؛ در کنار رژیم غذاییتان مجوز مصرف تنها ۲۰ بادام را دارید و بیش از این تعداد میتواند شما را دچار اضافه وزن نماید.
البته این موضوع بدین معنا نیست که مصرف بادام به تنهایی میتواند شما را به افزایش وزن برساند. چرا که افزایش وزن وابسته به مصرف بادام با همراه شدن با سبک تغذیه نامناسب و عدم انجام فعالیتهای ورزشی ایجاد میگردد.
مصرف برخی از آجیلها برای افراد بویژه کودکان با آلرژی همراه است. در میان خانواده آجیلها بعد از گردو و بادام هندی، بادام درختی بیشترین احتمال ایجاد آلرژی را به همراه دارد. البته ناگفته نماند که مصرف به اندازه و نرمال آن احتمال بروز چنین شرایطی را کاهش میدهد. این حساسیت در بادام وابسته به نوعی پروتئین بنام آماندین است که سبب ایجاد آلرژی دهانی همراه با علائمی چون خارشدهان، خارش گلو و تورم زبان، دهان و لب میشود.
شاید اکثر افراد با هدف تامین ویتامین E مورد نیاز بدن؛ بادام را در برنامه تغذیه روزانه خود قرار میدهند. چراکه این آجیل به عنوان غنیترین منبع ویتامین E در میان سایر مغزها معرفی میگردد. اما افراط در ویتامینها نیر کار دستتان خواهد داد. مصرف مقدار زیادی از بادام در طی روز بعد از گذشت مدتی شما را متوجه بروز آسیبهایی چون اشکال در انعقاد خون و در نهایت و خونریزی میکند.
بادام وابسته به دارا بودن اگزالات محلول در روده میتواند نتایجی چون ایجاد سنگ کلیه یا نارساییهای کلیوی را در پی داشته باشد.هر صد گرم بادام بو داده به تنهایی دارای ۴۶۹ میلی گرم اگزالات است که با همزیستی بالایی که دارد در قالب مصرف بیش از حد تعریف شده؛ دردسر آفرین است.
مصرف بیش از اندازه بادام، به خصوص نوع تلخ آن، میتواند مسمومیت باسیانید را در پی داشته باشد. این مسئله به سبب نسبت ۴۰ درصدی HCN بادام تلخ به نوع شیرین است که میتواند سبب ایجاد مشکلات تنفسی، شکست عصبی، خفگی و حتی مرگ گردد.
مصرف اسید هیدروسیانیک برای زنان باردار و شیرده به شدت با خطر همراه است. به همین سبب بهتر است در دوران بارداری و شیردهی از مصرف نامحدود بادام درختی پرهیز گردد.
توجه داشته باشید که ۲۳ عدد مغز بادام برابر یا یک انس بادام است. هیچ اطلاعات علمی و تثبیت شدهای از میزان استاندار و بدون عوارض جانبی از مصرف بادام در دسترس نیست. اما نسبت به وضعیت ناخوشایندی که نسبت به مصرف میزان بالای بادام درختی در افراد ایجاد گشته است؛ بهتر است که تا تعداد مصرف ۱۰ الی ۱۵ عدد در روز کاهش یابد.
بادام خام برای سلامتی مفیدتر است اما احتمال داده میشود که حاوی باکتریهای مضر باشد. اما حتی در این حالت نسبت به نوع بو داده گزینه سالمتری تلقی میشود. این در حالی است که در بادامهای بو داده میزان آنتیاکسیدان، ویتامینها و چربی مفیدشان کاهش میابد.
تنها گزینه ایجاد تعادل در این روند بو دادن بادام در یک تایم ۱۵ دقیقهای؛ همراه با حرارت پایین است. بادامهای بوداده و آماده در بازار علاوه بر دارای بودن میزان نمک بالا؛ تمامی مواد مغذی خود را از دست داده است. بهترین روش پیش رو ما برای مصرف بادام درختی؛ خرید نوع خام آن و سپس بو دادن آن به روش خانگی وابسته به زمان و حرارت متعادل است. استفاده از هر گونه روغن در پروسه بو دادن بادام اشتباه است. البته میتوانید از مقداری روغن نارگیل به جهت عدم آسیب به ساختار بادام کمک بگیرید.
حال که به شکل جامع با با مزیتها و مضرات بادام درختی آشنا شدید؛ میتوانید با مصرف متعادل آن؛ با حذف کامل مضرات، از مزیتهای بینظیرش بهره ببرید..